Ben onderscheidend van de massa en volg je eigen koers.   Ik weet dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan.  Maar vanuit de ervaring kan ik zeggen dat je het meest succesvol bent wanneer jij je eigen koers vaart, of dit nu op zakelijk of persoonlijk gebied is.

Ik schreef er een persoonlijke blog over, omdat ik het in het begin ook moeilijk vond om te omarmen wie ik ben.

Wat ben ik nu?

Ik heb mijzelf heel lang afgevraagd wat ik nu ben, waar ik goed in ben en wat mijn uniek selling point is? Dit blijken toch wel hele belangrijke vragen te zijn, zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt. Maar ook toen ik in vast dienst zat, werd deze vraag mij vaak gesteld; Waar ben je nu echt goed in, waar word jij blij van?  En eerlijk gezegd, ik word blij van heel veel dingen. Ik ben namelijk van nature enorm nieuwsgierig. En niet een klein beetje, nee ik wil er dan ook wel alles van weten.
En op welk vlak? Eigenlijk op alle vlakken die mijn interesse hebben gewekt, of gebieden die enorm belangrijk zijn voor de organisatie of het bedrijf, dan ga ik daar voor de 200% tegen aan.  Ik ga praten met mensen, ik ga het internet afzoeken en als ik daar een leuke cursus op tegen kom dan ga ik die volgen, want ik wil er meer van weten.

Negatieve bijklank van het woord generalist

Door de gesprekken met mijn toenmalige manager kreeg het woord generalist voor mij een hele negatieve bijklank. Het leek bijna wel of het iets slechts was, dat verwarde mij enorm. Was het dan niet goed om van veel dingen veel te weten? Hoezo is dat geen meerwaarde voor een bedrijf? Ik ging hierdoor enorm twijfelen aan mijzelf en ben op zoek gegaan naar mijn specialisme, want zoals ik het begreep, kun je maar in één ding heel erg goed zijn. Ook mensen die ik tijdens mijn zoektocht hierover sprak, gaven aan dat je een keuze hoort te maken en dat je daarna nog meer verdieping op dit vlak gaat zoeken. Ze zeiden tegen mij: “Zoek je Focus.” Hoezo zoek je focus?

Ik merkte dat als ik mijzelf maar op één ding ging “focussen,” ik vreselijk gedemotiveerd raakte. Eerlijk gezegd vond ik dat maar saai. Maar elke keer kwam dat zinnetje weer langs “Je wilt toch geen generalist zijn? Die weten altijd net niks. Je kunt maar in één ding goed zijn.” Ik ben het daar vanuit de basis al niet mee eens. Je kan een hele goede vader of moeder zijn, fantastisch je eigen bedrijf runnen en daarnaast ook een super vriend, vriendin, broer of zus zijn en heel goed taarten bakken.

Ik ben een allrounder!

Toen ik voor mijzelf ging beginnen, kreeg ik wederom regelmatig de vragen gesteld waar ik goed in ben en waarom mensen bij mij moesten zijn? Weer kreeg ik het advies op zoek te gaan naar mijn focus en mijn unieke selling point.  Ik merkte dat deze vragen steeds meer weerstand bij mij opriepen.
Ik wilde gewoon heel graag voor mezelf beginnen en heel graag alle ideeën, die nog in mijn hoofd zaten, uitwerken. Ik stond te poppelen om alle kennis die ik de afgelopen jaar vergaard had, in te zetten.  En het zal geen verrassing voor je zijn, maar ik beschik over veel kennis op verschillende vlakken.
Toen drong het tot mij door, ik ben geen generalist, ik ben een allrounder! En daar word ik verdomd gelukkig van. Het geeft me een drive, het geeft me de afwisseling en uitdaging die ik nodig heb. En sinds ik dit voor mezelf duidelijk heb, gaat het als een speer.

Omarm jezelf en ben trots op jezelf

Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd waar ik iets mee wil doen.  De ideeën staan zich te verdringen welke als eerste naar buiten mag. Verder zoek ik mensen om me heen die mij inspireren en kunnen helpen op de vlakken waar ik minder goed in ben. Ik ben zo dankbaar voor de mensen om mij heen die met deze allrounder het avontuur aandurven op welk vlak dan ook.

Herken je dit ook? Ik weet namelijk zeker dat ik niet de enige zal zijn die een fantastische allrounder is. Omarm het, wees trots op jezelf. Laat nooit iemand je duwen in iets wat je niet bent of zou willen zijn, het zal je creativiteit beperken.

Ben jij wel die specialist en werkt dat wel voor jou, super, omarm die kracht. Ik ben stiekem soms nog wel een beetje jaloers op jou als specialist zijnde, omdat je waarschijnlijk in één of twee woorden kunt uitleggen wat je doet en waar je een kei in bent. Daarnaast weet ik zeker dat je over informatie beschikt die mijn nieuwsgierigheid zal prikkelen. Dus blijf mij maar uitdagen om ook meer over jouw expertise te leren.