Is koffie nu goed voor je of niet? Om antwoord op deze vraag te krijgen, ben ik op onderzoek uitgegaan en de meningen die ik tegenkwam, zijn een beetje verdeeld. Het komt er eigenlijk op neer dat koffiedrinken zowel positieve als negatieve effecten kent.

Zelf ben ik echt een koffieliefhebster, of het nu een bakkie zwart is, een latte macchiato, of een koffie verkeerd, ik kan de hele dag door koffiedrinken.  Al voel ik wel dat ik na een paar koppen koffie ga stuiteren, maar eerlijk gezegd heeft mijn omgeving daar meer last van dan ikzelf.

Uit onderzoek is gebleken dat bij het drinken van 1 á 2 kopjes koffie per dag het de concentratie en de prestatie kan verbeteren en dat koffie zelfs de vermoeidheid tegen kan gaan. Dat klinkt toch positief, niet waar?

In koffie zit cafeïne, dat is een stimulerende stof die vrij snel door het lichaam wordt opgenomen. De helft van de cafeïne zit al na ongeveer 3 minuten in je bloed. Van 1 bakje koffie kan je tussen een half uur en tweeënhalf uur het effect ervaren.

Een mooi gegeven voor mij is dat koffie zonder suiker staat op de schijf van 5. Let wel op, niet alle koffie staat hierop; kookkoffie en koffie uit een cafetiere staan niet op deze schijf, omdat hier te veel cafetol in zit.  Als je je nu afvraagt wat cafetol is, maak je geen zorgen, ik had ook geen idee en ik heb het even opgezocht. Cafetol is een molecuul dat voorkomt in koffiebonen. Ja, dat had ik zelf ook kunnen bedenken.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van cafetolhoudende producten het LDL-cholesterol verhoogt en dit is slecht voor de cardiovasculaire gezondheid. Daar kon ik nog niet veel meer, dus ben ik even verder gaan zoeken. En dan kom ik informatie tegen dat zegt dat cholesterol uit twee hoofdtypen bestaat, de HDL( high- density lipoproteïne) en de LDL ( low-density lipoproteïne).
Deze lipoproteïne wordt gemaakt van vet en eiwitten. HDL blijkt dus een goede cholesterol te zijn, omdat deze cholesterol naar de nieren wordt vervoerd en daar wordt uitgestoten. LDL wordt de slechte cholesterol genoemd, omdat het cholesterol naar de slagaders brengt, waar het zich kan gaan ophopen tegen de slagaderwanden. Dit kan het risico op bloedstolsels in de slagaders verhogen. Oké, ja, dat willen we uiteraard niet. Andere nadelen van het koffiedrinken zouden kunnen zijn; slapeloosheid, rusteloosheid en hoofdpijn.

Je mag dus best lekker genieten van een bakje koffie, gelukkig. De hoeveelheid koffie dat je kan drinken om optimaal gebruik te maken van de positieve eigenschappen van koffie, is persoonsafhankelijk en hangt tevens af van de grootte van het kopje. Ga er maar gemiddeld vanuit dat je hiervoor tussen de 2 tot 4 kopjes koffie per dag nodig hebt.  Deze vlieger gaat niet op als je gaat voor de kookkoffie of koffie uit een cafetiere.

Zo, nu heb ik wel een bakkie verdiend.